Slide background

Hoofdpijn F l41

FL-41 is een roze gekleurd filter dat met succes toegepast wordt bij patiënten met hoofdpijn door migraine

blefarospasme en andere lichtgevoelige problemen.
FL-41 werd voor het eerst beschreven in een onderzoeksproject dat plaats vond in Birmingham, Engeland. Nadat in een school het licht aangepast werd door TL verlichting kreeg een on-gebruikelijk aantal kinderen last van hoofdpijn. In deze studie droegen kinderen met hoofdpijn, veroorzaakt door migraine, een bril met het FL-41 filter. De onderzoekers ontdekten dat het dragen van het FL-41 filter de lichtgevoeligheid bij deze kinderen verbeterde en ook de frequentie en de ernst van hun hoofdpijn door migraine afnam. Na 4 maanden dragen van het FL-41 filter bleek de migraine bij de kinderen met enorm verminderd te zijn.
Ook onderzoeken met betrekking tot blefarospasme en het dragen van het FL-41 filter hadden een positief resultaat. Eén van de vele reacties die de onderzoekers kregen was: “Ik sta op de golfbaan en wil u bedanken voor de FL-41 bril. Het is vandaag, sinds 20 jaar, weer de eerste keer dat ik golf kan spelen…” Blefarospasme betekent letterlijk ’ooglid-samentrekking’; het wordt gekarakteriseerd door het herhaaldelijk en onwillekeurig dichtknijpen van de oogleden ten gevolge van de samen-trekkingen (spasmen) van de ooglidspieren. Het dichtknijpen van de oogleden kan kort of lang duren, de hevigheid is van patiënt tot patiënt verschillend.

Bril FL-41Na een onderzoek, waarbij men patiënten afwisselend een bril met FL-41 filterglazen en een bril met conventionele grijze zonnebril glazen of een bril met standaard roze getinte glazen liet dragen was de conclusie dat de meerderheid van de patiënten een duidelijke voorkeur had voor de FL-41 filterglazen. Sinds die tijd worden in meerdere oogklinieken in diverse landen met succes FL-41 filterglazen gebruikt om bovengenoemde problemen te behandelen.

Hoe werkt de FL-41 filterkleur?

Hoewel we niet helemaal zeker weten waarom FL-41 de licht gevoeligheid verbetert, lijkt het te maken te hebben met de golflengtes van licht die uitgefilterd worden. FL-41 filtert bepaalde golflengtes uit blauw en groen. Men neemt aan dat deze kleuren als hinderlijk worden ondervonden door patiënten met lichtgevoeligheid. Door het blokkeren van deze golflengtes van het licht verbetert het filter ook het contrast en de scherpte waardoor de gezichtsscherpte verbetert.

Is iedere roze filterlens te gebruiken?

In een studie is aangetoond dat een placebo tint, welke op de FL-41 tint lijkt, niet werkt. Ook roze getinte glazen, geleverd door optiekzaken, bleken niet de optische kenmerken van FL-41 te hebben. De blauw-blokkerende eigenschappen van FL-41 filterglazen zijn uniek.
Onderzoeker Bradley J. Katz, M.D., Ph.D., en co-auteur van verschillende studies zegt, “We hebben nu aangetoond dat fotofobie niet een psychologisch probleem is. Het is een neurologisch probleem, welke artsen au sérieux moeten nemen. FL-41 glazen hebben geen bijwerkingen en ze zijn niet duur. Dus het is een goedkope, gemakkelijke manier om het leven van een patiënt te kunnen verbeteren.